Szemüveg lencse

Szemüveg lencsék


Anyagukat szerint  két nagy csoportra oszthatók a lencsék : üvegre és műanyagra ( polikarbonát ). Mindkét lencse fajtának vannak előnyei és hátrányai.

Üveglencse:

Kedvelté azon tulajdonsága teszi, hogy nem karcolódik össze a lencse. Egyre kevesebben választják már, hiszen egy erősebb dioptria esetén már jelentős súlya van. Hátránya közé sorolható az is, hogy eltörhet.

Műanyaglencse:

Egyre többen készítettnek műanyaglencsét elsősorban a kis súlya miatt. Össze ugyan nem törik a lencse, de puhább anyag, mint az üveg, így a felülete karcolódhat.

A dioptria tekintetében további választás előtt állunk, hiszen egy közepes vagy erős dioptria esetén el kell gondolkodnunk a lencse vastagságán is,
az elkészítendő szemüveg súly miatt.Természetesen minél nagyobb az adott dioptria annál vékonyabb lencsét célszerű választani. A mai gyártási technikáknak köszönhetően már a vékonyított szemüveg lencsék is szóba jöhetnek, egészen magas adatok esetén is esztétikus, vékony szemüveget lehet készíteni.
 
  
 
 
A szemüveglencse mindig a szemüveg legfontosabb része volt és az is marad.
A keret lehet bármilyen színű, formájú, kerülhet bármilyen sokba, ha a lencse nem megfelelő minőségű, akkor a szemüveg többet árt, mint használ. A szemüveglencsék legbonyolultabb és legfontosabb érzékszervünk hibáit igyekszenek korrigálni. Ennek megfelelően a laikus ember számára elképzelhetetlenül sokféle és összetett lencse létezik.

A szemüveglencse gyártás technológiája az elmúlt évtizedben ugrásszerűen fejlődött. A mai lencsekínálatban sokszor még a szakember is nehezen igazodik el, olyan sokféle anyag, bevonat, típus található a kínálatban.

Címkék: lencse szemüveg