Finom elegancia és stílus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyre többen ismerik fel, hogy a fáradékonyság, a fejfájás, vagy éppen a rossz közérzet mögött szemészeti probléma állhat. A bizonytalan mozgás és a dekoncentráltság oka egyaránt a jó korrekció hiánya vagy éppen a nem megfelelõ látásjavító eszköz.

 

Magyarországon a népesség mintegy 50%-ának lenne szüksége látáskorrekcióra, a rászorulóknak mégis alig háromnegyede hord szemüveget vagy kontaktlencsét. A legnagyobb problémát a rendszeres látásellenõrzés elmaradása okozza, pedig ugyanúgy évente kellene szemorvoshoz, vagy optikushoz mennünk, mint ahogy tüdõszûrésre vagy fogászati ellenõrzésre járunk. ( Vital.hu )

Rendkívül fontos a szemüveg kiválasztásánál :

  • az arcunk formája
  • orrunk és szemünk mérete
  • bőrünk színe
  • hajunk színe
  • sminkünk

 

Esetleg így járhatunk mi is az optikus üzletben - kötelező megnézni !

 

 

 

Úgy kérjünk optikusunktól tanácsot, hogy feltétlen rendelkezzünk saját elképzeléssel is, legalább a szemüveg fazonját illetőleg.

 Szemüveg

Kontaktlencse

Címkék: lencse kontakt kontaktlencse

2008.06.18. 22:18

 Kontaktlencse

 

Kinek ajánlják a kontaktlencse viselését ?

A kontaktlencse egy olyan terapeutikus lencse, melyet a szem szaruhártyájára kell felrakni. Egy Otto Wichterle nevű kémikus feljesztette ki az elkészítésükhöz használt speciális zselével együtt. Régebben a kontaktlencse név helyett a kontaktüveg elnevezés volt használatos. Ennek az oka nagyon egyszerű volt: 1888-ban készült el a szemgolyó teljes felületét borító kontaktlencse - üvegből.
A kontaktlencse célja és feladata az első pillanattól kezdve a szemüveg teljes körű kiváltása volt. Ennek a feladatának azonban nagyon sokáig képtelen volt megfelelni. A teljes cikk itt olvasható : Kontaktlencse és szemüveg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szemüveg fejlődésének története

 

A szemüveg első megjelenési formája primitív dísztelen anyag volt, de mivel idővel luxuscikké vált ezzel együtt a fejlődés a nemes, értékes, nemesfémből készített remekek felé mutatott. Ez a tendencia sokáig érvényesült, mert a lencsecsiszolás művészetéhez kevesen értettek, a lencsét ékkőnek tekintették. Az írni, olvasni tudók száma igen csekély volt.A nagy változást a könyvnyomtatás és a reformáció elterjedése jelentette. Megnőtt a szemüveg iránti szükséglet.Pontosan nem követhető nyomon, hogy a kezdeti két darabból összeállított, szegecselt szemüveg hogyan alakult át fokozatosan.De már a XIII: században előfordult pl.: fonalra fűzött szemüveg, XIV.-XV. század: kengyeles kialakítás, a keret egy darabból, bőr, fém, szaru alapanyagból készült, de találunk sapkához erősíthető úgynevezett sipkaszemüveget is. A csuklós szemüvegeket csuklópánt ("zsanér") fogta össze, így összehajthatóvá vált.Az "alkotások" közül sokáig népszerű volt a XX. században is a "csíptető". Ami divatcikk is volt, anyaga: szaru, ezüst, aranyozott fém, arany teknőcpáncél is lehetett.Az úgynevezett ollószemüveg összecsukott ollóra hasonlított, 2 lencsefoglalattal ezek szárai Y alakú nyélben egyesültek.  A teljes cikk itt olvasható :  A  szemüveg története

Progresszív szemüveg lencse

 
A legmodernebb és egyben legkényelmesebb megoldás a 45 év felettiek látásproblémájára a progresszív szemüveglencse, amellyel zavartalan látómező tárulhat elénk. Ez a multifokális lencse megszámlálhatatlanul sok fókuszponttal rendelkezik, ezért nem csak távolra és közelre, hanem bármilyen távolságra éles képet ad. A progresszív jelző a dioptria fokozatos (azaz progresszív) változására utal. A lencse megszokására nyugodt időszakot – például hétvégét – válasszunk. Reggel, kipihent szemmel kezdjünk neki a tanulásnak. Abban az esetben se menjen el kedvünk a progresszív lencse viselésétől, ha nem nyújt azonnal megfelelő komfortérzetet - a megszokás napokig, bizonyos embereknél akár 1-2 hétig is eltarthat. Feltétlenül olyan progresszív lencsét válasszunk, ami mellé a gyártó megszokási garanciát vállal.  Tovább az eredeti cikkre>>> Szemüveg lencse
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Szemüveg készítés szemvizsgálat kontaktlencse

A szemvizsgálat

Címkék: szemüveg szemvizsgálat

2008.05.18. 16:28

 A rendszeres szemvizsgálat

 

A rendszeres szemvizsgálat azért fontos, mert minél előbb észlelik az elváltozásokat, annál jobban kezelhetőek azok. Ez különösen igaz a gyerek - és időskorúak esetében. A látás javításán kívül a szemvizsgálat segíthet más betegségek, vagy később súlyos látásproblémákat okozó elváltozások korai felismerésében is ( pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke és zöld hályog ). Ezért mindenki számára javasolt lenne a legalább kétévenkénti szemvizsgálat. Az életkortól és egészségi állapottól függően akár gyakoribb vizsgálat is szükséges lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy átlagos szemvizsgálat mindössze 15-20 percig tart és teljesen fájdalommentes.

 

 

 

 

 

 

   Szemüveg készítés Budapesten

A szemfájdalomról

Címkék: szem szemfájdalom

2008.05.15. 19:22

Szemfájdalom okai

 

A fájdalom egy rendkívül szubjektív érzés, sok mindentől függ, nemcsak az akaraterőtől, és a fájdalom tűrőképességtől, a fájdalomérzésünk, érzékenységi küszöbünk sem egyforma. Befolyásolja lelki alkatunk, pillanatnyi állapotunk.
Fájdalom a szemben leghátul a corpus ciliareban keletkezhet, hátrébb, a lencsében már nem, mert innentől kezdve nincsenek fájdalomérző idegvégződések. Fájhat tehát a külső védőapparátus, a kötőhártya, szaruhártya, az iris rendkívül érzékeny hely, és fájhat még a corpus ciliare.
A komoly fájdalmak mindenkire egyaránt érvényesek. Olyan nincs, akinek ne lennek jelentős fájdalma glaucomás rohamban, de itt is vannak különbségek, van, aki jobban tűri. Ugyanez vonatkozik vesekő rohamra, szívinfarktusra.

 

A legnagyobb, ember által ismert fájdalmak:

Szívinfarktusos szívizomelhalás
Vesekőroham
Szülési fájdalom
Glaucomás roham

 

 

 

 

 

Szemüveg készítés szemvizsgálat kontaktlencse
 

Szemüveg lencse

Címkék: lencse szemüveg

2008.05.14. 16:40

Szemüveg lencsék


Anyagukat szerint  két nagy csoportra oszthatók a lencsék : üvegre és műanyagra ( polikarbonát ). Mindkét lencse fajtának vannak előnyei és hátrányai.

Üveglencse:

Kedvelté azon tulajdonsága teszi, hogy nem karcolódik össze a lencse. Egyre kevesebben választják már, hiszen egy erősebb dioptria esetén már jelentős súlya van. Hátránya közé sorolható az is, hogy eltörhet.

Műanyaglencse:

Egyre többen készítettnek műanyaglencsét elsősorban a kis súlya miatt. Össze ugyan nem törik a lencse, de puhább anyag, mint az üveg, így a felülete karcolódhat.

A dioptria tekintetében további választás előtt állunk, hiszen egy közepes vagy erős dioptria esetén el kell gondolkodnunk a lencse vastagságán is,
az elkészítendő szemüveg súly miatt.Természetesen minél nagyobb az adott dioptria annál vékonyabb lencsét célszerű választani. A mai gyártási technikáknak köszönhetően már a vékonyított szemüveg lencsék is szóba jöhetnek, egészen magas adatok esetén is esztétikus, vékony szemüveget lehet készíteni.
 
  
 
 
A szemüveglencse mindig a szemüveg legfontosabb része volt és az is marad.
A keret lehet bármilyen színű, formájú, kerülhet bármilyen sokba, ha a lencse nem megfelelő minőségű, akkor a szemüveg többet árt, mint használ. A szemüveglencsék legbonyolultabb és legfontosabb érzékszervünk hibáit igyekszenek korrigálni. Ennek megfelelően a laikus ember számára elképzelhetetlenül sokféle és összetett lencse létezik.

A szemüveglencse gyártás technológiája az elmúlt évtizedben ugrásszerűen fejlődött. A mai lencsekínálatban sokszor még a szakember is nehezen igazodik el, olyan sokféle anyag, bevonat, típus található a kínálatban.

Az uw - sugárzás

Címkék: napszemüveg szemüveg

2008.05.14. 16:32

Védjük magunkat és gyermekeinket
a sugárzás ártalmaitól!

 

Szabadtéri elfoglaltságaink tervezésekor vegyük figyelembe az UV-jelentéseket! Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata és Környezetvédelmi ügynöksége által kifejlesztett UV-index számszerûsíti azt a kockázatot, melyet a túlzott ideig történõ napon tartózkodás jelent. Az UV-index 1-tõl 10-ig terjedõ skálán jelöli a sugárzás mértékét. Ezt figyelemmel kísérve idõben megtehetjük a szükséges óvintézkedéseket egészségünk védelmében. Magyarországon az UV-indexet az Országos Meteorológiai Szolgálat május 1-jétõl szeptember 30-ig méri. A mért adatokról rendszeresen tudósít a kereskedelmi TV2 (esténként az idõjárás-jelentésben, valamint reggel 9 körül az orvosmeteorológiáról szóló blokkban), a Danubius rádió (szerdától szombatig délutánonként), illetve a Kossuth rádió Napközben címû mûsora, amennyiben az UV-sugárzás az átlagnál magasabb.

Nyáron nem tanácsos délelõtt 11 és délután 3 óra között napozni. Viseljünk UV-szûrõvel ellátott napszemüveget, fedjük be a fejünket, testünket! Csecsemõt és kisgyermeket egyáltalán ne vigyünk ki a napra, és fokozottan védjük õket a közvetlen napsugárzástól! A gyermek- és tizenéves korban elszenvedett nagymértékû UV-B sugárzás egészségkárosító hatásának tünetei a felnõttkorban jelentkeznek.

 

Napozásnál használjunk fényvédõ szereket!

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

A jó napszemüveg !

Címkék: napszemüveg szemüveg

2008.05.14. 16:29

Milyen a jó napszemüveg ?

 

A napszemüveg öltöztet, kiemeli az eleganciát, sikeressé tesz. Ilyen és ezekhez hasonló reklámszlogennekkel igyekeznek a kereskedők rábírni bennünket arra, hogy viseljünk napszemüveget, s akinek már van, az cserélje divatosabbra a régit. Női magazinok oldalakat szánnak arra, hogy bemutassák, milyen is a trendi napszemüveg, milyen alakú, formájú, milyen színű illik a ruhához, az arcformához, az egyéniséghez.

A kínálat bőséges. Úton, útfélen hatalmas állványokon sorakoznak a tetszetős szemrevalók, csak győzzön a gyanútlan vásárló dönteni: vajon melyiket válassza, melyik a legmenőbb, legfeltűnőbb, legdekoratívabb? A választást persze az árak is meghatározzák, hiszen némi túlzással azt mondhatjuk, hogy a határ a csillagos ég, hiszen bár 1000 forintért is kapható napszemüveg, de a jobbak ötjegyű számnál kezdődnek, akár 30-40 ezer forintba is belekerülnek.

A napszemüveg csupán a divathóbort kelléke, vagy szemünk védelmére szolgáló, fontos, nélkülözhetetlen eszköz?


Tovább a teljes cikkre : Napszemüveg - szemüveg

 


Optometrista

Címkék: optikus optometrista

2008.05.14. 16:19

Az optometrista

Megvizsgálja a szemet, nincs-e látási zavar. Megtalálja a szembetegségeket azok jeleiből, és megfelelő gyógyintézetbe irányít. Az optikus (látszerész) elkészíti, beszerzi és javítja a szemüveget. Az Optometrista egészségügyi problémákat is észlelhet. Analizálja a szem koordinációs zavarait. Felírhat speciális optikai segédleteket, és hozzájárulhat a beszerzésükhöz. Tanácsot ad a megvilágítás körülményeinek beállításához.

A napszemüveg

Címkék: napszemüveg szemüveg

2008.05.14. 16:11

Napszemüveg

 
 
Vásárlás előtti tanácsok
 
 
A legtöbb divatos napszemüveg ma már nem csak csábítóan szexis vagy finoman elegáns, hanem UV-szűrővel is rendelkezik. A törhetetlen műanyagból készült, szemvédő borítással ellátott lencsék azoknak ajánlott, akik szeretnek sportolni  vagy sokat tartózkodnak a napon. A lencsék színe igen széles skálán mozog. De azt tudjuk-e, hogy a szín megváltoztatja a látást? A sárga remekül fokozza a kép élességét. A barna valódi színeket ad és erősíti a kontrasztokat. A fehéret világosabbá teszi, a sötét színeket mélyíti. A szürkén át teljesen természetesnek hat a világ, miközben a káros sugarakat maximálisan elnyeli.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szemüveg készítés szemvizsgálat kontaktlencse