Hasznos információk a szemüvegről

Szemüveg blog

2016\11\21 Seneca Szólj hozzá!

Jó, ha ezt tudja, aki szemüveges...

Manapság divat szemüveget viselni. A talán nem túlzó kijelentés egyik oka, hogy rengeteg a szemüvegakció, így könnyebben is szánják rá magukat a szemüvegesek egy újabb darab megvételére. Annak ellenére azonban, hogy több tízezer forintba is kerülhetnek, könnyen megsérülhetnek, így nem árt résen lenni a vásárláskor a feltételeket illetően.

Szemüvegre is van ugyanis garancia, csak kevesen tudják. Átlagosan körülbelül 3 évente cserélnek szemüveget a magyarok. Bár a divat is nagy szerepet játszik a döntés meghozatalakor, ám az okok között a legfontosabb még mindig egészségügyi, nevezetesen a szem állapotának romlása, a dioptria megváltozása. Mivel a szemüvegek egyre könnyebbek és kevesebb anyagból készülnek, íg az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy mindent kibírnak. Ez azonban koránt sincs így, vigyázni kell rájuk, mert törékenyek. Ha azonban mégis megtörténik a baj, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen fogyasztóvédelmi jogok illetnek meg minket. A szemüvegek és az optikai eszközök szempontjából a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállásáról szóló kormányrendelet az irányadó.

Vagyis ha a bruttó vételár meghaladja a 10 ezer forintot, akkor egyéves jótállás vonatkozik rájuk. Ha tehát a vásárlást követő egy éven belül “meghibásodás” történik, és a hiba jellege indokolja, akkor ugyanazokkal a szavatossági jogokkal élhet a fogyasztó, mint más esetben is. Kérhet javítást, cserét, árleszállítást vagy vételár-visszafizetést. Ha egy éven túl történik a panasz, akkor viszont már a fogyasztónak kell bebizonyítania, hogy a szemüveg gyári hibás vagy anyaghibás, amiért kártalanítást kér – magyarázta Kolyvek Antónia, a Budapesti Békéltető Testület szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szemüveg elkészítésekor érdemes érdeklődni arról, hogy az optikai üzlet vállal-e garanciát arra az esetre, ha például ott rossz dioptriát állapít meg a látásvizsgálatnál, és az alapján készül el a lencse. Illetve nem árt tájékozódni a szerződéskötési feltételekről sem – tette hozzá. Vitás esetekben a leggyakrabb arról szoktak vitázni a felek, hogy mi számít rendeltetésszerű használatnak, és mi nem. Ezt megelőzendő érdemes tokban tárolni a szemüveget, mert önmagában egy táskába téve összekarcolódhat, vagy akár el is törhet. Hősokknak sem szabad kitenni, mert nem bír ki mindent, így nem ajánlott nagyon erős hőségben például az autó szélvédője közelében tárolni – mutatott rá a leginkább vitás kérdésekre Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

A garanciális jog érvényesítéséhez nem a gyártóhoz, hanem a forgalmazóhoz kell fordulni. Ehhez a megvásárolt szemüveg nyugtájával vagy számlájával, illetve, ha van, a jótállási jegyével kell rendelkeznie a vásárlónak. Ha kötelező jótállás vonatkozik a szemüvegre, akkor utóbbira nincs szükség.A garancián felül nagyon sok optikai üzletben külön biztosítást is lehet kötni a szemüvegekre, ami balesetre és egyéb külső mechanikai sérülésekre vonatkozik. A szemüveg árának bizonyos százalékában szokták meghatározni, körülbelül 5-8 ezer forint szokott lenni. Ha bármi történik a szemüveggel, akkor a látszerész és a vásárló is önrészt vállal a javítási költségekből. Ilyenkor a biztosítási szelvénnyel és az azt igazoló papírokkal lehet reklamálni – húzta alá Tóbiás Richárd.

Forrás: hirado.hu

2016\11\21 Seneca Szólj hozzá!

A szemüveg választásról

Szemüvegkészíttetéskor még a tapasztaltabbakat is érhetik váratlan kérdések. Ilyen lehet például az, hogy bifokális vagy multifokális legyen-e a lencse. Az egyfókuszúak ugyanis csak fiatal rövidlátóknak vagy túllátóknak jelentenek ideális megoldást. Negyvenéves kor fölött megjelenő látáspanaszok ideális megoldása a többfókuszú – mondja Thern Bernadett, a Trend Optika Di Moda szakembere. Mikor ajánlott a bifokális? A bifokális lencse távolra és olvasótávolságra ad éles képet.

Nagy hátránya, hogy a köztes távolságra (monitor, műszerfal) nem látunk vele élesen, ezért csak akkor érdemes bifokális lencsében gondolkoznunk, ha a multifokális lencse kifejezetten ellenjavalt. A távolra és olvasótávolságra ad éles képet. Ilyen eset például a nagyfokú kancsalság, a két szem között nagy dioptriakülönbség, az egyensúlyzavar vagy a szédülés. Ki használjon multifokálisat? A multifokális lencse többfókuszú, így nemcsak távolra és olvasótávolságra ad éles képet, hanem a köztes távon is. Így például vezetés közben tisztán láthatjuk az utat, valamint a műszerfal vagy a GPS képét is.

A multifokális lencse általában 40 éves kor felett válik szükségessé azoknak, akik távolra és közelre különböző dioptriát viselnek. A közeli fókuszálását erősen igénybe vevő, digitális életforma a fiatalabbaknál is fáradásos tüneteket okoz (fejfájás, szemégés). A multifokális lencse általában 40 éves kor felett válik szükségessé Hasznosak lehetnek a szűrők A szemüveglencsék minden esetben legyenek ellátva tükröződéscsökkentő réteggel és UV-szűrővel. Egyéb bevonatokat mindig az egyedi igényekhez érdemes igazítani, ezért gondoljuk végig, milyen környezet jellemzi a mindennapjainkat, és eszerint válasszunk. A lencsék minden esetben legyenek ellátva tükröződéscsökkentő réteggel és UV-szűrővel.

Változó kül- és beltéri munka esetén a fényre sötétedő, páramentesítő bevonat lehet hasznos. Választhatunk tisztítást könnyítő réteget is, amely a lencsék élettartamát növeli meg – magyarázza a szakértő. Számítógépes munkához kérhető olyan bevonat is, amely megszűri a mesterséges fény ibolyakék tartományát, fokozza a kontrasztot és csökkenti a szem fáradását.

Forrás: Blikk.hu

2016\11\21 Seneca Szólj hozzá!

Igaz, hogy károsítja a nedves törlőkendő a szemüveg lencséjét?

Nem tesz jót a nedves szemüveg-törlőkendő a lencséknek: rendszeres használatától elhomályosodhatnak, karcosodhatnak az üvegek – véli sok okuláré tulajdonos. De vajon tényleg így van? A jénai Friedrich-Schiller Egyetem Fizikai Kémia Intézetének kutatói tesztelik a nedves szemüveg törlőkendőket, írja az aponet.de. A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a kendő hatóanyagai nem károsítják a lencséket.

A nedvességet ugyanis 90 százalékban víz és alkohol alkotja, a tenzidek aránya pedig nem éri el az 5 százalékot, magyarázza dr. Helga Dunken professzor. A tenzidek antisztatikus hatásúak és megakadályozzák a lencsék homályosodását. Ezen kívül a nedves törlőkendők kevesebb, mint 0,5 százalék konzerválószert, például citromsavat tartalmaznak, ami antibakteriális hatású, valamint 0,1 százalék illatanyagot. A tisztítókendők pH-értéke 4-5,5 között van, tehát majdnem annyira lágy, mint az esővíz. Forrás: Blikk.hu

2008\07\20 Seneca Szólj hozzá!

Szemüveg választás

Finom elegancia és stílus

 

Egyre többen ismerik fel, hogy a fáradékonyság, a fejfájás, vagy éppen a rossz közérzet mögött szemészeti probléma állhat. A bizonytalan mozgás és a dekoncentráltság oka egyaránt a jó korrekció hiánya vagy éppen a nem megfelelő látásjavító eszköz.

Magyarországon a népesség mintegy 50%-ának lenne szüksége látáskorrekcióra, a rászorulóknak mégis alig háromnegyede hord szemüveget vagy kontaktlencsét. A legnagyobb problémát a rendszeres látás ellenőrzés elmaradása okozza, pedig ugyanúgy évente kellene szemorvoshoz, vagy optikushoz mennünk, mint ahogy tüdőszûrésre vagy fogászati ellenőrzésre járunk. ( Vital.hu )

Rendkívül fontos a szemüveg kiválasztásánál :

  • az arcunk formája
  • orrunk és szemünk mérete
  • bőrünk színe
  • hajunk színe
  • sminkünk

Esetleg így járhatunk mi is az optikus üzletben - kötelező megnézni !

Úgy kérjünk optikusunktól tanácsot, hogy feltétlen rendelkezzünk saját elképzeléssel is, legalább a szemüveg fazonját illetőleg.

 Szemüveg

2008\06\18 Seneca Szólj hozzá!

Kontaktlencse

 Kontaktlencse

 

Kinek ajánlják a kontaktlencse viselését ?

A kontaktlencse egy olyan terapeutikus lencse, melyet a szem szaruhártyájára kell felrakni. Egy Otto Wichterle nevű kémikus feljesztette ki az elkészítésükhöz használt speciális zselével együtt. Régebben a kontaktlencse név helyett a kontaktüveg elnevezés volt használatos. Ennek az oka nagyon egyszerű volt: 1888-ban készült el a szemgolyó teljes felületét borító kontaktlencse - üvegből.
A kontaktlencse célja és feladata az első pillanattól kezdve a szemüveg teljes körű kiváltása volt. Ennek a feladatának azonban nagyon sokáig képtelen volt megfelelni. A teljes cikk itt olvasható : Kontaktlencse és szemüveg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008\05\19 Seneca 2 komment

A szemüveg fejődésének története

A szemüveg fejlődésének története

 

A szemüveg első megjelenési formája primitív dísztelen anyag volt, de mivel idővel luxuscikké vált ezzel együtt a fejlődés a nemes, értékes, nemesfémből készített remekek felé mutatott. Ez a tendencia sokáig érvényesült, mert a lencsecsiszolás művészetéhez kevesen értettek, a lencsét ékkőnek tekintették. Az írni, olvasni tudók száma igen csekély volt.A nagy változást a könyvnyomtatás és a reformáció elterjedése jelentette. Megnőtt a szemüveg iránti szükséglet.Pontosan nem követhető nyomon, hogy a kezdeti két darabból összeállított, szegecselt szemüveg hogyan alakult át fokozatosan.De már a XIII: században előfordult pl.: fonalra fűzött szemüveg, XIV.-XV. század: kengyeles kialakítás, a keret egy darabból, bőr, fém, szaru alapanyagból készült, de találunk sapkához erősíthető úgynevezett sipkaszemüveget is. A csuklós szemüvegeket csuklópánt ("zsanér") fogta össze, így összehajthatóvá vált.Az "alkotások" közül sokáig népszerű volt a XX. században is a "csíptető". Ami divatcikk is volt, anyaga: szaru, ezüst, aranyozott fém, arany teknőcpáncél is lehetett.Az úgynevezett ollószemüveg összecsukott ollóra hasonlított, 2 lencsefoglalattal ezek szárai Y alakú nyélben egyesültek.  A teljes cikk itt olvasható :  A  szemüveg története

2008\05\18 Seneca 2 komment

Progresszív szemüveg lencse

Progresszív szemüveg lencse

 
A legmodernebb és egyben legkényelmesebb megoldás a 45 év felettiek látásproblémájára a progresszív szemüveglencse, amellyel zavartalan látómező tárulhat elénk. Ez a multifokális lencse megszámlálhatatlanul sok fókuszponttal rendelkezik, ezért nem csak távolra és közelre, hanem bármilyen távolságra éles képet ad. A progresszív jelző a dioptria fokozatos (azaz progresszív) változására utal. A lencse megszokására nyugodt időszakot – például hétvégét – válasszunk. Reggel, kipihent szemmel kezdjünk neki a tanulásnak. Abban az esetben se menjen el kedvünk a progresszív lencse viselésétől, ha nem nyújt azonnal megfelelő komfortérzetet - a megszokás napokig, bizonyos embereknél akár 1-2 hétig is eltarthat. Feltétlenül olyan progresszív lencsét válasszunk, ami mellé a gyártó megszokási garanciát vállal.  Tovább az eredeti cikkre>>> Szemüveg lencse
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

2008\05\18 Seneca 7 komment

A szemvizsgálat

 A rendszeres szemvizsgálat

 

A rendszeres szemvizsgálat azért fontos, mert minél előbb észlelik az elváltozásokat, annál jobban kezelhetőek azok. Ez különösen igaz a gyerek - és időskorúak esetében. A látás javításán kívül a szemvizsgálat segíthet más betegségek, vagy később súlyos látásproblémákat okozó elváltozások korai felismerésében is ( pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke és zöld hályog ). Ezért mindenki számára javasolt lenne a legalább kétévenkénti szemvizsgálat. Az életkortól és egészségi állapottól függően akár gyakoribb vizsgálat is szükséges lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy átlagos szemvizsgálat mindössze 15-20 percig tart és teljesen fájdalommentes.

 

 

 

 

 

 

   Szemüveg készítés Budapesten

2008\05\15 Seneca Szólj hozzá!

A szemfájdalomról

Szemfájdalom okai

 

A fájdalom egy rendkívül szubjektív érzés, sok mindentől függ, nemcsak az akaraterőtől, és a fájdalom tűrőképességtől, a fájdalomérzésünk, érzékenységi küszöbünk sem egyforma. Befolyásolja lelki alkatunk, pillanatnyi állapotunk.
Fájdalom a szemben leghátul a corpus ciliareban keletkezhet, hátrébb, a lencsében már nem, mert innentől kezdve nincsenek fájdalomérző idegvégződések. Fájhat tehát a külső védőapparátus, a kötőhártya, szaruhártya, az iris rendkívül érzékeny hely, és fájhat még a corpus ciliare.
A komoly fájdalmak mindenkire egyaránt érvényesek. Olyan nincs, akinek ne lennek jelentős fájdalma glaucomás rohamban, de itt is vannak különbségek, van, aki jobban tűri. Ugyanez vonatkozik vesekő rohamra, szívinfarktusra.

 

A legnagyobb, ember által ismert fájdalmak:

Szívinfarktusos szívizomelhalás
Vesekőroham
Szülési fájdalom
Glaucomás roham

 

 

 

 

 

 
2008\05\14 Seneca Szólj hozzá!

Szemüveg lencse

Szemüveg lencsék


Anyagukat szerint  két nagy csoportra oszthatók a lencsék : üvegre és műanyagra ( polikarbonát ). Mindkét lencse fajtának vannak előnyei és hátrányai.

Üveglencse:

Kedvelté azon tulajdonsága teszi, hogy nem karcolódik össze a lencse. Egyre kevesebben választják már, hiszen egy erősebb dioptria esetén már jelentős súlya van. Hátránya közé sorolható az is, hogy eltörhet.

Műanyaglencse:

Egyre többen készítettnek műanyaglencsét elsősorban a kis súlya miatt. Össze ugyan nem törik a lencse, de puhább anyag, mint az üveg, így a felülete karcolódhat.

A dioptria tekintetében további választás előtt állunk, hiszen egy közepes vagy erős dioptria esetén el kell gondolkodnunk a lencse vastagságán is,
az elkészítendő szemüveg súly miatt.Természetesen minél nagyobb az adott dioptria annál vékonyabb lencsét célszerű választani. A mai gyártási technikáknak köszönhetően már a vékonyított szemüveg lencsék is szóba jöhetnek, egészen magas adatok esetén is esztétikus, vékony szemüveget lehet készíteni.
 
  
 
 
A szemüveglencse mindig a szemüveg legfontosabb része volt és az is marad.
A keret lehet bármilyen színű, formájú, kerülhet bármilyen sokba, ha a lencse nem megfelelő minőségű, akkor a szemüveg többet árt, mint használ. A szemüveglencsék legbonyolultabb és legfontosabb érzékszervünk hibáit igyekszenek korrigálni. Ennek megfelelően a laikus ember számára elképzelhetetlenül sokféle és összetett lencse létezik.

A szemüveglencse gyártás technológiája az elmúlt évtizedben ugrásszerűen fejlődött. A mai lencsekínálatban sokszor még a szakember is nehezen igazodik el, olyan sokféle anyag, bevonat, típus található a kínálatban.

Címkék: lencse szemüveg
2008\05\14 Seneca 2 komment

Az uw - sugárzás

Védjük magunkat és gyermekeinket
a sugárzás ártalmaitól!

 

Szabadtéri elfoglaltságaink tervezésekor vegyük figyelembe az UV-jelentéseket! Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata és Környezetvédelmi ügynöksége által kifejlesztett UV-index számszerûsíti azt a kockázatot, melyet a túlzott ideig történõ napon tartózkodás jelent. Az UV-index 1-tõl 10-ig terjedõ skálán jelöli a sugárzás mértékét. Ezt figyelemmel kísérve idõben megtehetjük a szükséges óvintézkedéseket egészségünk védelmében. Magyarországon az UV-indexet az Országos Meteorológiai Szolgálat május 1-jétõl szeptember 30-ig méri. A mért adatokról rendszeresen tudósít a kereskedelmi TV2 (esténként az idõjárás-jelentésben, valamint reggel 9 körül az orvosmeteorológiáról szóló blokkban), a Danubius rádió (szerdától szombatig délutánonként), illetve a Kossuth rádió Napközben címû mûsora, amennyiben az UV-sugárzás az átlagnál magasabb.

Nyáron nem tanácsos délelõtt 11 és délután 3 óra között napozni. Viseljünk UV-szûrõvel ellátott napszemüveget, fedjük be a fejünket, testünket! Csecsemõt és kisgyermeket egyáltalán ne vigyünk ki a napra, és fokozottan védjük õket a közvetlen napsugárzástól! A gyermek- és tizenéves korban elszenvedett nagymértékû UV-B sugárzás egészségkárosító hatásának tünetei a felnõttkorban jelentkeznek.

 

Napozásnál használjunk fényvédõ szereket!

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

2008\05\14 Seneca Szólj hozzá!

A jó napszemüveg !

Milyen a jó napszemüveg ?

 

A napszemüveg öltöztet, kiemeli az eleganciát, sikeressé tesz. Ilyen és ezekhez hasonló reklámszlogennekkel igyekeznek a kereskedők rábírni bennünket arra, hogy viseljünk napszemüveget, s akinek már van, az cserélje divatosabbra a régit. Női magazinok oldalakat szánnak arra, hogy bemutassák, milyen is a trendi napszemüveg, milyen alakú, formájú, milyen színű illik a ruhához, az arcformához, az egyéniséghez.

A kínálat bőséges. Úton, útfélen hatalmas állványokon sorakoznak a tetszetős szemrevalók, csak győzzön a gyanútlan vásárló dönteni: vajon melyiket válassza, melyik a legmenőbb, legfeltűnőbb, legdekoratívabb? A választást persze az árak is meghatározzák, hiszen némi túlzással azt mondhatjuk, hogy a határ a csillagos ég, hiszen bár 1000 forintért is kapható napszemüveg, de a jobbak ötjegyű számnál kezdődnek, akár 30-40 ezer forintba is belekerülnek.

A napszemüveg csupán a divathóbort kelléke, vagy szemünk védelmére szolgáló, fontos, nélkülözhetetlen eszköz?


Tovább a teljes cikkre : Napszemüveg - szemüveg

 


2008\05\14 Seneca 2 komment

Optometrista

Az optometrista megvizsgálja a szemet, nincs-e látási zavar. Megtalálja a szembetegségeket azok jeleiből, és megfelelő gyógyintézetbe irányít. Az optikus (látszerész) elkészíti, beszerzi és javítja a szemüveget. Az Optometrista egészségügyi problémákat is észlelhet. Analizálja a szem koordinációs zavarait. Felírhat speciális optikai segédleteket, és hozzájárulhat a beszerzésükhöz. Tanácsot ad a megvilágítás körülményeinek beállításához.

2008\05\14 Seneca 2 komment

A napszemüveg

 
 
Vásárlás előtti tanácsok
 
 
A legtöbb divatos napszemüveg ma már nem csak csábítóan szexis vagy finoman elegáns, hanem UV-szűrővel is rendelkezik. A törhetetlen műanyagból készült, szemvédő borítással ellátott lencsék azoknak ajánlott, akik szeretnek sportolni  vagy sokat tartózkodnak a napon. A lencsék színe igen széles skálán mozog. De azt tudjuk-e, hogy a szín megváltoztatja a látást? A sárga remekül fokozza a kép élességét. A barna valódi színeket ad és erősíti a kontrasztokat. A fehéret világosabbá teszi, a sötét színeket mélyíti. A szürkén át teljesen természetesnek hat a világ, miközben a káros sugarakat maximálisan elnyeli.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szemüveg készítés szemvizsgálat kontaktlencse