A szemüveg választásról

Szemüvegkészíttetéskor még a tapasztaltabbakat is érhetik váratlan kérdések. Ilyen lehet például az, hogy bifokális vagy multifokális legyen-e a lencse. Az egyfókuszúak ugyanis csak fiatal rövidlátóknak vagy túllátóknak jelentenek ideális megoldást. Negyvenéves kor fölött megjelenő látáspanaszok ideális megoldása a többfókuszú – mondja Thern Bernadett, a Trend Optika Di Moda szakembere. Mikor ajánlott a bifokális? A bifokális lencse távolra és olvasótávolságra ad éles képet.

Nagy hátránya, hogy a köztes távolságra (monitor, műszerfal) nem látunk vele élesen, ezért csak akkor érdemes bifokális lencsében gondolkoznunk, ha a multifokális lencse kifejezetten ellenjavalt. A távolra és olvasótávolságra ad éles képet. Ilyen eset például a nagyfokú kancsalság, a két szem között nagy dioptriakülönbség, az egyensúlyzavar vagy a szédülés. Ki használjon multifokálisat? A multifokális lencse többfókuszú, így nemcsak távolra és olvasótávolságra ad éles képet, hanem a köztes távon is. Így például vezetés közben tisztán láthatjuk az utat, valamint a műszerfal vagy a GPS képét is.

A multifokális lencse általában 40 éves kor felett válik szükségessé azoknak, akik távolra és közelre különböző dioptriát viselnek. A közeli fókuszálását erősen igénybe vevő, digitális életforma a fiatalabbaknál is fáradásos tüneteket okoz (fejfájás, szemégés). A multifokális lencse általában 40 éves kor felett válik szükségessé Hasznosak lehetnek a szűrők A szemüveglencsék minden esetben legyenek ellátva tükröződéscsökkentő réteggel és UV-szűrővel. Egyéb bevonatokat mindig az egyedi igényekhez érdemes igazítani, ezért gondoljuk végig, milyen környezet jellemzi a mindennapjainkat, és eszerint válasszunk. A lencsék minden esetben legyenek ellátva tükröződéscsökkentő réteggel és UV-szűrővel.

Változó kül- és beltéri munka esetén a fényre sötétedő, páramentesítő bevonat lehet hasznos. Választhatunk tisztítást könnyítő réteget is, amely a lencsék élettartamát növeli meg – magyarázza a szakértő. Számítógépes munkához kérhető olyan bevonat is, amely megszűri a mesterséges fény ibolyakék tartományát, fokozza a kontrasztot és csökkenti a szem fáradását.

Forrás: Blikk.hu